Containerconferentie Australië:


I say union, you say power

“Een gedisciplineerde mars waarbij veel gezongen werd en speeches werden gehouden door vakbondsleiders.”

Ricardo Ariëns, kaderlid bij APMTR en Youngster bij FNV Havens, keek afgelopen februari zijn ogen uit tijdens de containerconferentie van de Australische maritieme bond MUA. Samen met Paul Smith, kaderlid bij ECT, Aart Ruizing (MV2) en Niek Stam van FNV Havens namen zij deel aan de internationale bijeenkomst in Perth. “De vakbond is daar lichtjaren verder.”

Wat Ricardo het meest opviel was de enorme discipline die vakbondsleden in Australië hebben. En dat iedereen in Australië als vanzelfsprekend lid is van de bond. “De structuur is duidelijk, iedereen doet zijn ding en niemand loopt uit de pas. Geen onvertogen woord, ze gaan gewoon aan de slag.” Hij doelt op de verschillende acties waaraan de congresbezoekers van andere internationale vakbonden tijdens de conferentieweek meededen. Zoals een actie bij de ministerie van Mijnbouw en Petroleum. Ricardo: “De leiding van MUA Youngsters vertelt de deelnemers pas vlak van tevoren over de inhoud van de actie, zodat niemand kan afhaken. Verder wordt er gehamerd op discipline en zijn rare fratsen zoals slopen, vuurwerk en alcohol verboden. Dat is hier in Nederland tijdens acties wel anders. Dus heel ordelijk werden spandoeken opgehangen, pamfletten uitgedeeld en het kantoor met handafdrukken van rode verf besmeurd. Ook protesten bij de universiteit en een bezoek aan een senator in het kader van ‘Change the rules” waren heel creatief en volgens draaiboek.”


United we win

Na de opening van de conferentie, waar de Nederlandse delegatie met de vlag van FNV Havens werd voorgesteld, kwamen veel internationale vakbondsvoorzitters aan het woord. In 2018 fuseerden de MUA met de CFMEU (bouw) wat nu goed is voor 144.000 leden. Ricardo: “Het was mooi hoe gehamerd werd op internationale solidariteit. Het ging over United we stand together en United we win. En hoe we als havenbonden wereldwijd moeten samenwerken. Plus wat een sterke vakbond kan betekenen voor zijn leden. Beschermen regels de werknemers niet meer, dan moeten de regels veranderd worden. Er werd met zóveel passie gesproken, daar krijg je kippenvel van. Na elke speech volgde de strijdkreet: ‘I say union, you say power’, waarop de volle zaal opstond en met gebalde vuist ‘hard power’ riep. De eenheid en verbondenheid die je op die momenten voelt, komt enorm binnen. Ook ‘local jobs for local workers’ werd regelmatig gescandeerd.”

Ricardo vertelt hoe indrukwekkend het was te zien hoeveel respect Niek Stam heeft in het internationale veld. “Terwijl hij hier in Nederland nog wel eens verguisd wordt. Hij kreeg een groot applaus na zijn toespraak over de gevolgen van automatisering en robotisering.”


Kameraadschap

Ook de mars halverwege de conferentieweek waar alle nationaliteiten in het centrum van Perth demonstreerden tegen het ontslag dat het mijnbouwbedrijf BHP had aangekondigd, was volgens Ricardo een groot succes. “Een gedisciplineerde mars waarbij veel gezongen werd en speeches werden gehouden door vakbondsleiders. Ik heb er echt van geleerd en veel energie van die week gekregen. Het is een speciaal gevoel onderdeel te zijn van zo’n grote groep solidaire mensen. Echte kameraadschap. Wat ik heb geleerd en opgepikt wil ik heel graag inzetten om jongeren meer te activeren en samen de vakbondsstrijd te voeren. Hoe die Aussies het vakbondswerk doen is heel inspirerend.”

“Terwijl Niek Stam hier in Nederland nog wel eens verguisd wordt. Hij kreeg een groot applaus na zijn toespraak over de gevolgen van automatisering en robotisering.”