Danny Bossman

De leden zijn FNV Havens. Zij bepalen elke vier jaar tijdens het FNV Havencongres het beleid en de koers van FNV Havens. In een sterke vakbond spelen kaderleden een onmisbare rol. Zij zijn de ogen en oren van de bond op de werkvloer. En zijn de schakel tussen bestuurder en havenwerker. Danny Bossman (50), kaderlid bij containeroverslagbedrijf RST, vertelt over zijn kaderwerk.Vertrouwen

“Sinds een jaar of zes ben ik nu kaderlid en vorig jaar weer herkozen als voorzitter van het vakbondsafdelingsbestuur (VAB). We hadden eerst helemaal geen vakbondsafdeling, alleen een ondernemingsraad. Toen ik gevraagd werd, zei ik meteen ‘ja’. Ik praat makkelijk, kom als TD’er overal op de werkvloer. Mensen komen gauw naar me toe met hun dingen of problemen. Ze kunnen me vertrouwen.”


Veel geleerd

“Tijdens de eerste kadercursus heb ik veel geleerd: over cao’s en regelingen, maar ook over het enthousiast maken van collega’s, kantinepraatjes houden, pamfletten maken, ledenvergaderingen organiseren, mensen met bepaalde problemen doorverwijzen. Ik vind het prachtig en wist na die cursus dat ik heel veel zin heb om me sterk te maken voor de bond. Intussen heb ik veel meer kadercursussen gedaan.”


Schakel

“Als kaderlid ben je een schakel tussen de bestuurder, de werkvloer en de directie. Je probeert collega’s te helpen als ze bijvoorbeeld met vragen over de cao zitten. Maar ik probeer ze vooral ook te laten zien hoe ze zelf dingen kunnen uitzoeken. Want met z’n vijven kunnen we niet tweehonderd FNV-leden helpen. Ook verwijzen we mensen zo nodig door, als ze bijvoorbeeld individuele belangenbehartiging nodig hebben. En kijken we of een zaak voor de VAB is of voor de ondernemingsraad.”

Zichtbaar

“Het belangrijkste als VAB is dat je zichtbaar bent. Dat mensen je weten te vinden. Vaak weten ze wel dat er een vakbond is, maar niet wat en hoe? Bij RST werken vrij veel jongeren waarmee we als kaderleden het gesprek aangaan over de vakbond. Met de laatste cao-onderhandelingen hebben we er best veel nieuwe leden bij gekregen. Het voortraject richting onderhandelingen is hét moment om collega’s erop te wijzen dat ze lid moeten worden om mee te kunnen praten over hun arbeidsvoorwaarden. Als je iets voor elkaar wilt krijgen, moet je sterk staan. Eerlijk gezegd denk ik dat we er een betere cao uit hadden kunnen slepen. Maar de leden hebben in meerderheid voor het cao-resultaat gestemd.”

Iets betekenen

“Ik doe veel kaderwerk in mijn vrije tijd. Dat vind ik niet erg. Ik heb een keuze gemaakt en dan ga ik daar ook voor. Ik vind het mooi dat ik iets kan betekenen voor anderen. En mezelf steeds meer kan ontwikkelen op deze manier.”

Posters en logo’s

“Sinds kort zit ik ook bij het mediateam voor FNV Havens. Aan de posters voor de AOW-acties, zoals bij Ahoy en de Fakkeloptocht, en Workers’ Memorial Day heb ik bijgedragen. Ik maak ook veel illustraties en logo’s voor collegabonden in Canada, Australië en Amerika. Het is waanzinnig als je dan vakbondsleden van bijvoorbeeld de Teamsters in shirtjes met jouw logo ziet lopen. Ik ben wel creatief ja.”