Overname HES rond

Op 14 maart 2019 was de koop rond. Het consortium van de Amerikaanse bank Goldman Sachs en de Australische investeerder Macquarie zetten de finale handtekening onder de overname van overslagbedrijf HES International. HES heeft achttien overslagbedrijven in de natte en droge bulk, waaronder EBS, EMO, Ovet en OBA. “Ik ben blij dat de kogel door de kerk is”, zegt FNV-kaderlid Harrie Kanselaar, werkzaam bij EBS.

Het heeft even geduurd voordat de overname definitief rond was. In september vorig jaar zetten de or’en hun handtekening. “We zijn tevreden met de stevige afspraken die we met de nieuwe eigenaren hebben kunnen maken”, vertelt EBS or-voorzitter Kanselaar. “De werkgelegenheidsafspraak die we met de vorige aandeelhouders, Carlyle en Riverstone, hadden, wordt gecontinueerd tot 2023. Ook blijven de arbeidsvoorwaarden en pensioenregelingen ongewijzigd. Verder zal er niet met ladingpakketten tussen de verschillende bedrijven worden geschoven. En zullen er geen bedrijven of bedrijfsonderdelen worden afgestoten. Bovendien houdt elk bedrijf zijn eigen identiteit. Ook krijgen alle HES-bedrijven waarschijnlijk een winstbonus van 700 euro bruto, die in het tweede kwartaal wordt uitgekeerd.”

Geen adders

Volgens Kanselaar zitten er geen adders onder het gras. “De nieuwe eigenaren hebben toegezegd voor de komende tien tot vijftien jaar te willen investeren en te groeien. En dat is belangrijk nu we in een energietransitie zitten en er minder fossiele brandstoffen zullen worden op- en overgeslagen. EBS is zich al een paar jaar aan het voorbereiden en heeft overdekte loodsen gebouwd, omdat klanten steeds meer overdekt willen opslaan. Daarnaast slaan we steeds meer mineralen en veevoeders op en over in plaats van kolen. Ook OBA, dat in de kolenoverslag last krijgt van de sluiting van de Hemwegcentrale begin 2020, heeft inmiddels overdekte loodsen. Het is goed dat we weer een sterke investeerder hebben in deze woelige tijden.”


Zie ook het artikel over het Kolenfonds in dit Havenmagazine.