Zwaar werk: volcontinu werken in de droge bulk

FNV Havens voert actie om de AOW-leeftijd voor havenwerkers naar 66, liefst 65, te brengen. En te houden, in beton. Ook moet het mogelijk worden eerder te stoppen met werken - boetevrij. Werknemers in de volcontinu zijn vaak eerder versleten en leven gemiddeld zes jaar korter. In deze serie aandacht voor zwaar werk.

Naam: Jeroen Pinxter (kaderlid FNV Havens)

Leeftijd: 57 jaar

Bedrijf: EECV

Functie: Allround medewerker hoofd functie lostoren machinist.

Momenteel vrijgesteld voor de ondernemingsraad.

Hoe lang al werkzaam in de haven? 41 jaar

Aard van het werk? Het bedienen van een lostoren (hijskraan) dus je werkt op grote hoogte en zeer geconcentreerd, omdat je met een grote machine werkt waar gemiddeld 60 ton in hangt. Daarnaast nevenfunctie zoals het bedienen van verschillende machines.

Wat maakt het werk zwaar?

Bij nacht en ontij ben je aan het werk. Je moet altijd alert en geconcentreerd zijn, niet alleen ten aanzien van het werk maar ook voor mogelijke gevaren. Daarbij komt nog dat je in weer en wind werkt; het werk moet doorgaan ongeachte het weertype. Tenzij het te hard waait. De omgeving is vuil en er is altijd herrie van machines en draaiende transportbanden. Soms is het werk zelf ook lichamelijk zwaar.

Hoe belastend zijn ploegendiensten?

Je slaapt op andere tijden dan normaal: dus overdag als je ’s nachts gelopen hebt. Daardoor rust je minder goed uit, zowel lichamelijk als geestelijk. Volcontinu werken is niet natuurlijk. Het is erg belastend voor je lichaam. Buiten dat je sociale leven een ander ritme heeft. Ook de gezinssituatie lijdt eronder.

Hoe merk je die belasting?

Met de nachtdienst ben je eerder geïrriteerd. En na de nachtdienst heb je echt tijd nodig om weer in het dagritme te komen.

Hoe gezond/fit voel je je?

Nog best wel gezond en fit. Maar de jaren gaan tellen.

Wanneer krijg je in principe AOW?

Met 67 en 9 maanden.

Wat zou volgens jou een realistische leeftijd zijn om met pensioen te gaan?

66 jaar of eerder. Of met 40-45 jaar werken, dan heb je wel voldoende bijdrage geleverd aan de maatschappij.


Wat zouden de bond plus werkgevers moeten regelen om mensen met zware beroepen gezond de eindstreep te laten halen?

Goede sociale plannen waar de mensen een keus hebben. Bijvoorbeeld geen of minder nachtdienst meer bij x leeftijd. Verder uitbouwen van de Havenfitregeling. Hoewel allerlei maatregelen het misschien mogelijk maken om langer door te gaan, dan nog is 65 of 66 jaar genoeg! Niet zoals mijn AOW-leeftijd die nu op 67 en 9 maanden staat.

De verhoging van de AOW-leeftijd is een beslissing/bezuiniging van de regering. Ze moeten eraan meebetalen dit terug te draaien. Door bijvoorbeeld geen belasting meer te heffen op de bezwarende omstandighedentoeslag. Of belastingvrij sparen voor vroegpensioen mogelijk te maken zonder naheffing als je met pensioen gaat.


Zie ook het artikel over: ‘66 jaar in beton’.