Menno Zuidmulder van FNV Havens Youngsters: “Jongeren hebben liggen slapen”

Afgelopen voorjaar was de aftrap van FNV Havens Youngsters, de jongerenbeweging van havenwerkers tussen de 18 en 35 jaar. Opgericht om de stem van jongeren zwaarder te laten wegen in het vakbondswerk. En de onderlinge solidariteit in de haven te versterken. Youngster Menno Zuidmulder (25), sjorder bij ILS, wil zich graag sterk maken voor een betere positie van havenwerkers.

“Het verbaast me dat er onder jongeren zo weinig belangstelling is voor de vakbond”, zegt Menno Zuidmulder. “Jongeren liggen te slapen, terwijl het heel belangrijk is dat we weten wat er speelt in de haven. Misschien heeft het ermee te maken dat voorheen weinig jongeren bij ILS werkten, nu zijn dat er veel meer.” Menno werkt sinds 2013 als sjorder bij ILS, hij werd als terminal operator opgeleid bij ECT. Voordat hij in de haven kwam, was hij actief voor defensie. “Sjorwerk is mooi werk. Je komt op iedere terminal. De collegialiteit is groot. Zwaar werk? Ik ben pas 25, dus ik kan nog heel lang mee.”

Niet normaal

Om beter op de hoogte te zijn van wat er in het vakbondswerk in de haven speelt, werd Menno lid van de Youngsters. Op termijn wil hij graag meepraten in de cao-onderhandelingen. “En dan wil ik weten waarover ik het heb. Nu zijn vooral oudere kaderleden vertegenwoordigd in de onderhandelingen. Maar als gevolg van de vergrijzing verlaten die straks massaal de haven. Niet normaal die uitstroom straks! Ik zou de positie van jonge havenwerkers graag willen verbeteren, als het gaat om loon, pensioen, onzekere contracten, omscholing. Anders wordt het straks heel lastig voor werkgevers om jongeren binnen te halen.”


Voor het zover is krijgt Menno als Youngster uitgebreide scholing en trainingen om de theorie van het kaderwerk onder de knie te krijgen. “Het leuke is dat we vanuit allerlei havensectoren bij de FNV Kaderacademie zitten. Daardoor leer je wat er havenbreed speelt. En dat de haven groter is dan je eigen bedrijf. We zijn nu met veertien man.”

Solidariteit

Solidariteit is belangrijk voor Menno. Hij vertelt hoe een aantal Youngsters in september de Russische bemanning van een in beslaggenomen schip in Terneuzen is gaan helpen (zie ook het artikel over de ITF-actie bij de Kuzma Minin). “We hoorden dat ze al sinds mei aan de ketting lagen en nauwelijks meer te eten hadden. Ze hadden alleen wat aardappelen en houdbare melk. Proviand en brandstof werden niet meer geleverd. Gelukkig hadden we een warme zomer. We hebben zo’n 800 euro ingezameld en zijn naar een Russische supermarkt in Rotterdam gegaan. De eigenaar van supermarkt Bogatir was al op de hoogte omdat het onderwerp ook op de Russische staatstelevisie was geweest. Hij heeft ons veel spullen gegeven. We vertrokken met een volle auto richting Terneuzen: heel veel eten en heel veel shampoo. Ook de jongens van APMT hadden veel eten ingezameld.”


De bemanning, zo’n twintig Russen waaronder twee vrouwen, was enorm blij, vertelt Menno. “Ze wisten niet hoe ze hun dankbaarheid moesten uiten. Ook omdat het vooral veel Russische proviand was. Handen schudden, knuffels geven. Het was heel bijzonder om ze te kunnen helpen.”


Zie ook het artikel over de ITF-actie bij de Kuzma Minin.


Aanmelden en meer informatie over FNV Havens Youngsters zie: www.fnvhavens.nl